De kernuitstap: het paradoxale dogma van de groenen

Beste Mevrouw Van Der Straeten,

Jarenlang was uw partij de enige die altijd en overal aandacht vroeg voor het klimaat. Met bijna apocalyptische uitspraken zoals: “Trumps besluit (het terugtrekken uit het klimaatakkoord resp.) is ronduit gevaarlijk voor het voortbestaan van onze planeet”, trok uw partij en programma de aandacht van menig jongere. Niet zonder succes bovendien, want de groene fractie in de kamer kende een stijging van negen zetels. Het moge duidelijk zijn, klimaatbeleid is uw absolute topprioriteit. Heel uw partijprogramma is dan ook gefocust op het terugdringen van de CO2-uitstoot en andere broeikasgassen behalve op één punt: de kernuitstap.

Stelt u zich eens voor dat er een energiebron is die altijd en overal tegen lage prijzen CO2-vrije elektriciteit produceert. Het maakt niet uit of de wind waait, of het koud is en of de zon schijnt, -- er is altijd genoeg elektriciteit. Het mooie is dat dit bijna hemelse tafereel geen sprookje is, geen onhaalbare droom, want in Doel en Tihange wordt deze wonderbaarlijke manier van elektriciteitsproductie dagelijks gerealiseerd. Duizenden arbeiders zetten zich hier in om in één van onze meest essentiële behoeften te voorzien. Onze hele maatschappij is tenslotte gebouwd op betrouwbare elektriciteitsvoorziening en we kunnen niet meer zonder! Denk maar aan de beademingsapparaten in de ziekenhuizen en alle computers om te telewerken tijdens de coronacrisis. Juist onze huidige kerncentrales leveren hier een gigantische bijdrage aan. Geen enkele andere energiebron doet ze dit na. Daarnaast stoten kerncentrales geen schadelijke stoffen uit, de ‘rook’ uit de koeltorens is louter waterdamp. De CO2-uitstoot (van de hele energiecyclus) is lager dan die van zonnepanelen en vergelijkbaar met die van wind op zee. Maar die zijn geheel overgeleverd aan de weergoden. Het moge duidelijk zijn: kernenergie is de beste en groenste hedendaagse energievorm.

Toch verkondigde uw partijgenoot en collega-minister Petra De Sutter trots: “Wij zullen de geschiedenis ingaan als de partij die de kernuitstap heeft gerealiseerd.” Is dat echt waar Groen voor staat? De productie van schone, goedkope en betrouwbare energie om zeep helpen, om ze te vervangen door fossiele gascentrales, is in mijn ogen helemaal niet groen of klimaatvriendelijk, maar gewoon ondoordacht en schadelijk. Helemaal niet iets om trots op te zijn. Blijkbaar is uw strijd tegen kernenergie belangrijker dan het halen van uw eigen klimaatdoelen, belangrijker dan de energierekening en de toekomst van de buitengewoon innovatieve nucleaire sector. Zelfs de afhankelijkheid van het gas van dictators en notoire mensenrechtenschenders kan opeens door de beugel als de kernuitstap maar doorgang vindt. Hongarije moet gestraft worden vanwege een antihomo-wet maar Rusland, waar LHBTI’ers het vele malen slechter hebben dan Hongarije, en zelfs de doodstraf op homoseksualiteit in Qatar weerhoudt u er niet van om extra gas te importeren uit deze twee landen. Met de kernuitstap wordt België afhankelijk van homohatende en onderdrukkende regimes en worden uw morele waarden dus samen met het milieu in een putje weggespoeld.

Als laatste moet u weten dat de kernuitstap volgens peilingen tegen de wil van de bevolking ingaat. De Stemming van de VRT wijst uit dat 66% van de Vlamingen kernenergie in onze energiemix wil behouden na 2025. Ook andere onderzoeken van Kantar en Ipsos komen met gelijkaardige cijfers. De wet op de kernuitstap stamt uit 2003, een tijd waarin klimaat en CO2-emissies nog niet zo prominent op de agenda stonden. De publieke opinie is veranderd door grote maatschappelijke ontwikkelingen, en terecht. Maar u blijft helaas volharden in het anti-nucleair dogma en wil deze ondemocratische en rampzalige beslissing koste wat kost doorvoeren. Of geeft u de bevolking éénmaal de kans om een definitief oordeel te vellen over deze achterhaalde wet via een referendum? Bent u de democraat die u zegt te zijn?

Of wilt u toch de geschiedenis ingaan als de partij die het klimaat opofferde om de kernuitstap door te laten gaan? Als iemand die onze energiemix onbetrouwbaarder, vervuilender en duurder heeft gemaakt. Vindt u de klimaatopwarming, die juist onder Groen-beleid een topprioriteit zou zijn, minder erg dan het gebruiken van kernenergie? Zouden niet juist alle zeilen moeten worden bijgezet om die klimaatopwarming tegen te gaan?

Het is een onverdedigbare beslissing die op geen enkele manier strookt met het beschermen van het klimaat. Maar als dit echt is wat u wil, doe het dan met een mandaat van de kiezer en laat zien dat u een echte democraat bent.

Als u deze beslissing toch door wilt zetten zou ik graag het debat met u aangaan over de kernstop en haar desastreuze gevolgen.

Ik hoop dat u de goede keuze maakt in het belang van België, in het belang van uw kinderen en kleinkinderen.

Hoogachtend

Michiel Dubbeldam0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven